Verhuizing uit de Molen


Kunstgroep Wassenaar – Verhuizing uit de Molen 24 feb 2021

Kunstgroep Wassenaar laat een hele lege molen achter
Iedereen weet al wel dat de molen, midden in Wassenaar, gerestaureerd gaat worden. Niet alleen aan de buitenkant maar ook binnenin moet er gewerkt worden. Midden in de molen huist Kunstgroep Wassenaar, vroeger Vereniging van Wassenaarse Beeldende Kunstenaars VWBK . De vereniging kon in 1999 zijn intrek nemen in de Molen, toen net binnen gerestaureerd door haar eigen VWBK lid architect Wim van Hoof.
Kenmerkend voor een historische molen zijn niet alleen de wieken maar ook de steile smalle trappen. Een van die steile trappen diende als nooduitgang voor de Galerie. Omdat maatregelen rond brandveiligheid zo’n nooduitgang niet meer toestaan betekent dit voor de galerie dat andere voorzieningen getroffen moeten worden en dat wordt tijdens de restauratie meegenomen. Het betekent wel dat de Kunstgroep de molen uit moest.
Na zo’n twintig jaar komt er nu dus tijdelijk een einde aan al die activiteiten op het gebied van kunst en cultuur. Zo organiseert de Kunstgroep jaarlijks zo’n tien tentoonstellingen waar werk van eigen leden, vaak tezamen met gastkunstenaars uit het hele land, besproken wordt en getoond aan iedereen die belangstelling heeft voor kunst. Daarnaast is de galerie het platform waar leden elkaar ontmoeten, waar lezingen gehouden worden, waar iedereen - lid of geen lid - welkom is.
De aankondiging door de gemeente dat de molen leeg moest zijn kwam wel als een verrassing.
Bij gebrek aan vervangende ruimte ziet de Kunstgroep jammer genoeg geen mogelijkheid meer om de komende periode nog tentoonstellingen te organiseren. Navrant genoeg moest de galerie vanwege de anderhalvemetermaatregel hoe dan ook de deuren sluiten. De kunstenaars waren dus al wel een beetje gewend aan het idee van een sluiting. Totdat ze weer naar de molen kunnen terugkeren zal hun werk alleen online op www.kunstgroepwassenaar.nl te zien zijn.
De galerie is intussen opgeruimd en leeg, de beelden zijn uit de beeldentuin getakeld en bivakkeren nu in hun tijdelijke onderkomens. De foto toont kunstenaar Brigitte Wawoe met haar werk in de lucht. Er is hoop dat de Galerie in de Molen tegen het einde van het jaar weer geopend kan worden. De Kunstgroep kijkt er naar uit om dan haar wedergeboorte te vieren.

Wassenaar 27.02.2021Verhuizing uit de Molen - Afbeelding 0